Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Καθαρά Δευτέρα


Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους .

Ξεκινά η Σαρακοστή ,ενώ ταυτόχρονα τελειώνουν οι απόκριες.

Η Ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα στην Ελλάδα , υπάρχουν πολλά έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία (ακόμα). Τα βασικότερα έθιμα είναι το πέταμα του χαρταετού (αν το επιτρέπει ο καιρός), το γαϊτανάκι (που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες το 1922), το φάγωμα της <<Λαγάνας>>
(άζυμο ψωμί που κατασκευάζεται μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα) καθώς και το φάγωμα οσπρίων, ταραμά, χαλβά , θαλασσινά και λαχανικά και πολλά άλλα ήθη και έθιμα ανάλογα τον τόπο.


Όμως θα τονίσω το πνευματικό θέμα της Καθαράς Δευτέρας το οποίο οι περισσότεροι το ξεχνάμε.
Η Σαρακοστή που ξεκινά είναι η προσπάθεια μας να εξαγνιστούμε, να καθαριστεί η ψυχή μας και το σώμα μας , όπως ο Χριστός έμεινε 40 ημέρες εξαγνισμένος στην έρημο (και μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός ήταν αναμάρτητος ).
Ακόμα η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Ανάσταση του Χριστού.
Σε αυτές τις ημέρες θυσιάζοντας κάποιες υλικές απολαύσεις ,που αγαπάμε ,προσπαθούμε να δείξουμε την εγκράτεια μας , να ταπεινώσουμε τις σωματικές μας ανάγκες,ώστε να ζητήσουμε συγνώμη από το Θεό και να προσπαθήσει η ψυχή μας να έρθει κοντά στον δημιουργό της.


Η νηστεία όμως από μόνη της δεν φτάνει . Θα πρέπει (όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά και τις υπόλοιπες)να αγαπάμε αλλήλους , να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας , να συγχωρήσουμε αυτούς που μας έχουν κάνει κακό ώστε να πετύχουμε τη σωτηρία της ψυχής μας.
Ιδίως τις ημέρες μας, που το μόνο κοιτάμε είναι το χρήμα και πως να το κερδίσουμε πιο γρήγορα και εύκολα, ξεχνάμε ότι είμαστε περαστικοί από αυτόν τον κόσμο και το μόνο που κερδίζουμε όλοι είναι ένα οικοπεδάκι 2 μέτρων.


Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ηθική.



Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας για να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και για ποιο σκοπό έχουμε έρθει στη γη.


Άντε και του χρόνου ......καλύτερα για όλους μας!!
Καλή Σαρακοστή!!