Λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης και Δωδεκανήσου Μανώλης Χριστοδουλάκης υπέβαλλε επίσημη έκθεση στο υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε να γίνει επειγόντως έλεγχος σε όλους τους τίτλους κτήσεων μεγάλων οικοπέδων στο Καστελόριζο για να διαπιστωθεί τι κρύβεται πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Λόγω της ύψιστης στρατηγικής σημασίας του νησιού για την Ελλάδα ο αείμνηστος Χριστοδουλάκης ζητούσε να ξεκαθαριστεί αν οι τελικοί αποδέκτες των εκτάσεων στο Καστελόριζο ήταν Τούρκοι ιδιώτες ή εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.
Ο έλεγχος Χριστοδουλάκη έγινε το 2008 και αποκάλυπτε ότι από το 2000 είχαν γίνει 1.500 συμβολαιογραφικές πράξεις για την αλλαγή ιδιοκτησίας στο ακριτικό νησί το οποίο δεν έχει περισσότερους από 200 κατοίκους.
Προφανώς μιλάμε για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που εφάπτεται των κυριαρχικών και εθνικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο.
Από το 2005 υπήρχε η φήμη στα Δωδεκάνησα ότι μια μαφία ελληνοτουρκική αρπάζει ιδιωτική και δημόσια γη στο Καστελόριζο. Η μέθοδος ήταν να οικειοποιούνται παράνομα εκτάσεις που ανήκαν σε οικογένειες από το Καστελόριζο που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και μετά να τις μεταπωλούν σε ξένους επενδυτές.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, είχε φθάσει ξαφνικά στο ακριτικό νησί κλιμάκιο της οικονομικής επιθεώρησης Δωδεκανήσου και Κρήτης με επικεφαλής τον τότε διευθυντή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος το 2008 υπέβαλε ένα πόρισμα-σοκ στο οποίο μιλούσε ανοιχτά για εθνικούς κινδύνους από το ξεπούλημα μεγάλων εκτάσεων στο Καστελόριζο.
Ένα από τα συμπεράσματα του Χριστοδουλάκη ήταν ότι περίπου 20 οικογένειες είχαν καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία να κατέχουν εκατοντάδες οικόπεδα στο νησί αλλά τα επίμαχα συμβόλαια που γινόντουσαν στη Ρόδο κατά ένα περίεργο τρόπο εξαφανιζόντουσαν από τα διάφορα υποθηκοφυλακεία.
Ο Χριστοδουλάκης μιλά στην έκθεσή του για κύκλωμα που δρα μεθοδικά στο Καστελόριζο και τόνιζε ότι κατά περίεργο τρόπο στους υποψήφιους ιδιοκτήτες εκτάσεων περιλαμβάνονταν επιφανείς παράγοντες και των Αθηνών, ενώ άφηνε υπονοούμενα ότι πίσω απ' όλα αυτά υπάρχουν παράγοντες της Τουρκίας που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν τουρκικό θύλακα στο ακριτικό νησί.
Την άποψη αυτή υποστήριζε και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεγίστης, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαλτέζος, ο οποίος το 2010 είχε αποστείλει μια εξαιρετικά σκληρή αναφορά προς τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους στο Καστελόριζο ζητώντας τους να επέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τη λεηλασία του Καστελόριζου.
πηγη newsbomb.gr