Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΕΤΟΣ 2012.

«Η έκθεση της ΠΕΠΕΝ για την κατάσταση των λιμανιών της χώρας μας για το έτος 2012, εγείρει, για μια ακόμη φορά, ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο μελετώνται, σχεδιάζονται και ολοκληρώνονται τα λιμενικά έργα στη χώρα μας.

Είναι αυτονόητο ότι, σε μια πολυνησιακή χώρα όπως η δική μας, η κατασκευή λιμανιών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες διακίνησης επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, είναι ένα δύσκολο και πολυδάπανο έργο.

Για αυτό το λόγο, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η ΠΕΠΕΝ στην έκθεση της επισημαίνει ότι σε λιμάνια της χώρας, στα οποία έγιναν παρεμβάσεις για τη βελτίωση τους, αυτές είχαν, τελικά, το αντίθετο αποτέλεσμα.

Επιπλέον, είναι ανησυχητικό ότι παρά τις επισημάνσεις της ΠΕΠΕΝ τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα και οι ελάχιστες παρεμβάσεις που απαιτούνται (φωτοσημάνσεις, φωτισμοί προβλητών) για την καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στα λιμάνια μας.

Η νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα της λιμενικής πολιτικής. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει, είναι τι περιθώρια έχει, όταν η πολιτική του Μνημονίου επιβάλλει περικοπές σε όλους τους τομείς, ακόμα και σε αυτούς που εξασφαλίζουν την επιβίωση του νησιωτικού πληθυσμού της Ελλάδας».