Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

H Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου-Δραπετσώνας Ανεξάρτητοι Πολίτες και το σχέδιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και των σχέσεων μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικών υπηρεσιών οδηγεί σε ένα μακρύ κατάλογο από προβλήματα που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία, την οργάνωση και τη δυνατότητα των Δήμων  να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και δημιουργούν αντίστοιχες ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες. Ο μικρός αριθμός αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές των σύγχρονων δημοκρατικών μοντέλων διακυβέρνησης και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της εγγύτητας προς τον πολίτη (άρθρο 4 συνθήκης Λισσαβώνας).

Η παρούσα «Επιτελική Σύνοψη» επιχειρεί να αποτυπώσει προτάσεις πολιτικής για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φυσικά για κάποια από τα παρακάτω  πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένες προυποθέσεις για να υλοποιηθούν και φυσικά οι πόροι που μπορούν να βρεθούν είτε με την χρηματοδότηση των δήμων από την πολιτεία ή την περιφέρεια,είτε με προγράματα ΕΣΠΑ,είτε με αυτοχρηματοδότηση ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου.
Κάποιες από αυτές τις προτάσεις μπορούν να υιοθετηθούν από το κράτος ή την περιφέρεια και να τις αφαρμόσουν ανάλογα.
Οι προτάσεις αυτές δεν αποβλέπουν μόνο στο τι θα κάνουμε εμείς σαν διοίκηση αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης των δήμων.
Σε θέματα που απασχολούν αποκλειστικά το δήμο μας θα επανέλθουμε σύντομα, μετά από την λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων ή αναγκών του δήμου μας ,με προτάσεις-λύσεις μεσα από το συγκεντρωτικό πρόγραμμα της κίνησης.

1. Δημιουργία «Εθνικού Σχεδίου Τοπικής Ανάπτυξης» και ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.    Με εφαρμογή προγράμματος τοπικών έργων υποδομής (έργων συγκοινωνιακών, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης ανακύκλωσης υλικών και προστασίας περιβάλλοντος),εφαρμογή προγράμματος τεχνικών υποδομών και κινήτρων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.

2.Λειτουργία Internet Portal για την παρουσίαση ενός λειτουργικού προτύπου θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών επιχειρήσεων .Σε κάθε ενέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης  θα προηγείται ο δημόσιος διάλογος με την τοπική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο.

3.Βελτίωση των πολιτικών που αφορούν το προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης,πρόσληψη – αξιολόγηση – εξέλιξη – μισθολογικό σύστημα – κίνητρα και συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπηρετούντων.     
                                                                                                                                       
4.Βελτίωση για την εξοικονόμηση ενέργειας και επέκταση υπαρχόντων κτιρίων ή με την κατασκευή νέων.         
                                                                                                                              
5.Απαγόρευση σε συγγενείς πρώτου βαθμού να συμμετέχουν σε προμήθειες των Δήμων.

6.Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι το απόγευμα    
   Δεν εννοούμε την συνεχή εργασία των υπαλλήλων του δήμου που πολλοί από αυτούς τυγχάνει να είναι και απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μέσω των εθελοντών αναλόγως επαγγελματικής κατάρτισης.Βέβαια χωρίς αυτό να σημαίνει απλήρωτη εργασία βάζοντας μπροστά την εθελοντισμό αλλά ούτε υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων με τον δήμο.Στο πρόγραμμα της κίνησης θα υπάρχει λεπτομερή ανάλυση για αυτή την πρόταση. 
                                                  
7.Συγκρότηση και λειτουργία «Γραμματείας εθελοντισμού» και ομάδων εργασίας,ανά Δημοτικό Διαμέρισμα ή ενορία ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Τα Δημοτικά συμβούλια θα επικυρώνουν τα μνημόνια συνεργασίας και τους κανονισμούς λειτουργίας των γραφείων εθελοντισμού με συγκρότηση κοινών επιτροπών.      
                                                 
8.Δημιουργία μοντέλου διαβούλευσης με συνέδριο και ημερίδες σε τοπικό επίπεδο και ανοιχτή διαβούλευση στο διαδίκτυο. Η σύμπραξη  «Γραμματείας εθελοντισμού» και τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει  διευρυμένη συναίνεση και συμμετοχή, καθώς και τη λειτουργία εξειδικευμένου Internet Portal, που θα προβάλλει το περιεχόμενο της  συνεργασίας.

9.Λειτουργία  Κοινωνικού Παντοπωλείου  που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής και θα και έχει ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.Δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων , ώστε να καταστεί εφικτή ή με αξιοπρεπείς όρους επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.Αυτό δεν θα μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνιμο παρά μόνο με τις υπάρχουσες άσχημες συνθήκες λόγω μνημονίων και επιλογών των κυβερνήσεων.
                                                                                       
10.Δημοτική Συγκοινωνία που θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες του και τους επισκέπτες της πόλης να την χρησιμοποιούν δωρεάν για τις μετακινήσεις τους,με οχήματα νέας γενιάς που θα προστατεύουν και δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον και  θα είναι φιλικά στους πολίτες όλων των ηλικιών. Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κυκλοφορία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών ανεμπόδιστης διακίνησης και μεταφοράς μέσα στη πόλη, καθώς και στη ρύθμιση της χρήσης των δρόμων, με τρόπο ώστε να κινούνται αρμονικά
                                                                                                    
11.Λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα   που θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη  σε όλους τους πολίτες , με ευέλικτα ωράρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.