Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ομπάμα: Συζητάμε για περιορισμένο χτύπημα κατά της Συρίας

 

Για μία «περιορισμένη» και στοχευμένη επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος, αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, έκανε λόγο σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως είπε, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική απόφαση για τη
Συρία, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες, ωστόσο τόνισε πως η επίθεση με τα χημικά της 21ης Αυγούστου δεν μπορεί να μείνει «χωρίς απάντηση».
Η χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο και απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως την Ιορδανία και το Ισραήλ, υπογράμμισε.
Παράλληλα στράφηκε κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι επέδειξε ανικανότητα στην αντιμετώπιση της κατάφωρης παραβίασης των διεθνών κανόνων από τη Συρία. Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα.
«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι ανάγκη να γίνει κάτι για την κατάσταση στη Συρία, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται πως οι πρόεδροι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Κέρι: Ξέρουμε ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πως η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων. «Δεν γίνεται να μείνουν ατιμώρητοι για ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωποτητας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μία «στοχευμένη» επιχείρηση χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δράσουν προσεχτικά και δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ό,τι έπραξαν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη.

Στις δηλώσεις του ο Κέρι ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους αλλά έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Μάλιστα υποστήριξε πως και άλλα κράτη πιθανότατα να προχωρήσουν στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, παρακολουθώντας τη Συρία να μένει ατιμώρητη.
«Η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει κατά συνέπεια ένα μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα», δήλωσε.
Παράλληλα ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ΟΗΕ, ωστόσο σημείωσε ότι η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιβεβαιώσει το ποιος χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα, απλά θα επιβεβαιώσει ότι πράγματι έγινε η χρήση τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μας πουν κάτι που δεν ξέρουμε ήδη εμείς», είπε χαρακτηριστικά.
Οι πύραυλοι με τα χημικά, υποστήριξε, προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος.
Συνεχίζοντας δήλωσε πως πριν από την επίθεση, στοιχεία του καθεστώτος βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν την εντολή να φορέσουν προστατευτικές μάσκες πριν εξαπολυθεί η επίθεση. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, γνωρίζουν επίσης ότι υψηλόβαθμοι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων. «Ξέρουμε ότι επί τρεις ημέρες πριν από την επίθεση υπήρχε στην περιοχή προσωπικό και έκανε προετοιμασίες. Ξέρουμε από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τι ώρα. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν και πότε», είπε.
Αναφερόμενος στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον χαρακτήρισε «εγκληματία και δολοφόνο» ενώ  έκανε λόγο για τουλάχιστον 1.429 σύρους πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.
«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις», κατέληξε.

Συρία: Ψευδείς και αβάσιμες οι κατηγορίες Κέρι

Ψευδείς και αβάσιμες χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας τις δηλώσεις του Τζον Κέρι για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συριακό ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις του Τζον Κέρι ήταν μια «απελπισμένη προσπάθεια» προκειμένου να δικαιολογήσει η αμερικανική διπλωματία, μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.
«Αυτό που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών περιγραφεί ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία  δεν είναι τίποτα περισσότερο από παλιές ιστορίες που διαδίδουν οι τρομοκράτες εδώ και μια εβδομάδα και οι οποίες είναι κατασκευασμένες ιστορίες και ψέματα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σε μια ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση.

«Πάνω από 1.400 νεκροί από την επίθεση της 21ης Αυγούστου»

Συνολικά 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το μη απόρρητο τμήμα της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη  έκθεση, υπάρχει «μεγάλη βεβαιότητα» ότι οι συριακές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, πέρα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σε προάστιο της Δαμασκού.
Μάλιστα η έκθεση έκανε λόγο για ένα νευροτοξικό χημικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη επίθεση.
Η έκθεση αναφέρει πως βασίστηκε σε πληροφορίες από πρόσωπα, τηλεπικοινωνίες που υπεκλάπησαν και εικόνες από δορυφόρους και κατά ένα σημαντικό μέρος σε υλικό από ανοικτές πηγές, όπως τα ερασιτεχνικά βίντεο που ανήρτησαν στελέχη της αντιπολίτευσης στο Διαδίκτυο.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι το πρωί της 21ης Αυγούστου, μέσα σε τρεις ώρες, διακομίστηκαν σε τρία νοσοκομεία 3.600 πολίτες με συμπτώματα που συμπίπτουν με αυτά θυμάτων επιθέσεων με νευροτοξικά αέρια.
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της συριακής κυβέρνησης ότι είναι η συριακή αντιπολίτευση αυτή η οποία προέβη στην επίθεση, η έκθεση αναφέρει ότι οι αντάρτες δεν είχαν τρόπο να χαλκεύσουν όλα τα βίντεο και τα θύματα να προσποιηθούν ότι αντιμετώπιζαν συμπτώματα τα οποία επαλήθευσε ιατρικό προσωπικό. Οι αντάρτες δεν θα μπορούσαν να έχουν προβεί στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με το κείμενο.
Η «απόγνωση» των συριακών δυνάμεων μπορεί να έπαιξε ρόλο στην επίθεση, προστίθεται στην έκθεση.

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων 

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν τη συλλογή δειγμάτων και στοιχείων που συνδέονται με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά πριν από μία βδομάδα κοντά στη Δαμασκό.