Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

4/2/1943: Η θυσία του Κώστα Περρίκου



Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου 1943 στην Καισαριανή οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν τον ηγέτη της πατριωτικής, αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) Υποσμηναγό και πατέρα δυο παιδιών Κώστα Περρίκο

Ο Κώστας Περρίκος και η ΠΕΑΝ αν και επιτέλεσαν σημαντικότατο αντιστασιακό έργο μετρώντας αρκετές δολιοφθορές και σαμποτάζ σε βάρος του κατακτητή, είναι στους Έλληνες σχετικά άγνωστοι.
Πού θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της λησμονιάς εκείνης που περιβάλει τους αγωνιστές της ΠΕΑΝ;
Μα φυσικά στην αναλγησία και φανατική προσπάθεια των μεταπολεμικών -και ειδικότερα θα λέγαμε των μεταπολιτευτικών- κυβερνήσεων, για ξεριζωμό κάθε αγνού πατριωτικού συναισθήματος από τις καρδιές των Ελλήνων.

Μια από τις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίας του Αντικατοχικού Αγώνα, αδιαμφισβήτητα ήταν αυτή που γράφτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, όταν οι αγωνιστές της ΠΕΑΝ οργάνωσαν και επέτυχαν την ανατίναξη του κτηρίου επί της οδού Πατησίων στην Αθήνα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ελληνικής φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις), μιας οργάνωσης που είχε σκοπό της την στρατολόγηση Ελλήνων φιλικά προσκείμενων στα ναζιστικά ιδεώδη με σκοπό την ενίσχυση του γερμανικού στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο (!).

Ανακοίνωση της ΠΕΑΝ στην εφημερίδα "Η Δόξα" που χαρακτηρίζει ως χρέος
την εχθρική αντιμετώπιση όχι μόνο απέναντι στον κατακτητή 
και την κυβέρνηση Τσολάκογλου, αλλά και τις "χιτλεροφασιστικές οργανώσεις"
(ΠΕΑΝ, "Μυστικός Τύπος της Κατοχής, εκδ. Διογένης). [Πηγή]

Η ΠΕΑΝ ήταν μια οργάνωση ανένταχτων νέων πατριωτών, η οποία πολεμούσε με κάθε μέσο τον γερμανό κατακτητή και θεωρούσε ηθικό χρέος της να σταθεί απέναντι σε όσους τυλιγμένοι με τον μανδύα του "εθνικιστή" και του "πατριώτη" συνεργαζόταν με τον ξένο δυνάστη.
Θρυλικές οι καλοστημένες ανατινάξεις της και οι δράσεις της όπως ο δημόσιος ξυλοδαρμός των μαυραγοριτών στο κέντρο της πόλης της Αθήνας (1943).
Η ΠΕΑΝ εξέδιδε την εφημερίδα "Η Δόξα" και ήταν η διάδοχος οργάνωση της προγενέστερης "Στρατιάς Σκλαβωμένων Νικητών" (ΣΣΝ).

Ο οργανωτής και αρχηγός της ΠΕΑΝ Κώστας Περρίκος λοιπόν, σαν σήμερα, στήνεται στον τοίχο της Καισαριανής και την ώρα που γαζώνουν το κορμί του οι ριπές των πολυβόλων αναφωνεί: "Ζήτω η Ελλάς!"

Ο Κώστας Περρίκος ήταν πράγματι "ωραίο δείγμα Έλληνος" όπως θα έλεγε και ο Ίων Δραγούμης.
Δικαίως θα πρέπει να λογιέται ως μια από τις ηρωικές φυσιογνωμιές του Ελληνισμού και θα πρέπει να τον τιμούμε ανάλογα, όπως και το σύνολο των μαχητών της Οργάνωσής του.

Τιμή και δόξα στους Έλληνες ήρωες! 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΡΡΙΚΟΣ - ΠΑΡΩΝ !!!