Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πρακτικές συμβουλές για να διαλέξετε τα σωστά ξύλα και να απολαύσετε μια πραγματικά καλή και ασφαλή φωτιά.

Την τιμητική τους θα έχουν τα τζάκια αυτό το χειμώνα. Οι υψηλότατες τιμές στο πετρέλαιο αναγκάζουν πλέον όλο και περισσότερους να στραφούν στα καυσόξυλα, όχι μόνο για να δημιουργήσουν και να χαρούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά και για να ζεστάνουν αποτελεσματικά το χώρο τους, αφού τα σώματα του καλοριφέρ θα λειτουργούν πια ως… διακοσμητικά. Μοιραία οι πωλήσεις ξύλων για το τζάκι έχουν εκτοξευθεί, μοιραία επίσης ανάμεσα στους σωστούς επαγγελματίες έχουν παρεισφρήσει και κάθε λογής αετονύχηδες, που σκοπεύουν να σας «πασάρουν» ξύλα ακατάλληλα για καύση, ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία σας. Μερικές πρακτικές συμβουλές, λοιπόν, για να διαλέξετε τα σωστά ξύλα και να απολαύσετε μια πραγματικά καλή και ασφαλή φωτιά.
Την κατάλληλη εποχή
Κατ’ αρχάς, μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να αγοράσετε τα ξύλα σας. Προμηθευτείτε τα όταν ακόμα ο καιρός είναι ζεστός. Ετσι θα προλάβετε την (αναμενόμενη) αύξηση των τιμών όταν αρχίσουν τα κρύα και όλοι θα τρέχουν για καυσόξυλα, αλλά και επειδή θα μπορέσετε να τα αποθηκεύσετε καλύτερα και ασφαλέστερα, ώστε να μην έχετε πρόβλημα στη χρήση. Το ιδανικό θα ήταν να προμηθεύεστε τα ξύλα σας το καλοκαίρι και να τα κρατάτε αποθηκευμένα μέχρι και δύο χρόνια πριν τα χρησιμοποιήσετε, ώστε να είναι εντελώς ξερά, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο διαθέτουν ελάχιστες πολυκατοικίες στην πόλη.
Το είδος του ξύλου
Προσέξτε το είδος του ξύλου που αγοράζετε. Δεν είναι όλα τα ξύλα ίδια, ούτε και οι τιμές τους. Η δρυς, η οξιά και η ελιά είναι τα πιο ιδανικά ξύλα για καύση, ειδικά η δρυς δίνει σταθερή φλόγα και καίγεται αργά, άρα κάνουμε οικονομία όταν τη χρησιμοποιούμε (γι’ αυτό και αυτό το ξύλο είναι κάπως ακριβότερο). Πολύ καλά ξύλα για καύση είναι, επίσης, ορισμένων οπωροφόρων δέντρων (μηλιά, αμυγδαλιά, κερασιά) και πλατύφυλλων (πουρνάρι, κουμαριά, αριά), αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένα στις συγκεκριμένες αγορές.
Πώς διαλέγουμε ξύλα για το τζάκιΠροσοχή στο …προστατευτικό
Αν δεν είστε λάτρης της… περιπέτειας και δεν διαθέτετε σιδερένιο ή γυάλινο προστατευτικό κάλυμμα μπροστά από το τζάκι σας δεν θα πρέπει να προτιμήσετε καυσόξυλα από καστανιά, κέδρο ή λάρικα. Τα συγκεκριμένα ξύλα από κωνοφόρα, εξαιτίας της δομής τους, «σκάνε» κατά τη διάρκεια της καύσης σε μικρότερα κομμάτια και πολλές φορές εκτοξεύονται φλεγόμενα από το τζάκι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξύλα έχουν περισσότερες βοθρίες, δηλαδή οπές επικοινωνίας μεταξύ των κυτάρρων τους, οι οποίες εγκλωβίζουν αέρια, τα οποία με την καύση διαστέλλονται και πιέζουν το ξύλο μέχρι να σπάσει.
Μακριά από χημικές ουσίες
Δεν καίμε ποτέ ανεξέλεγκτα ό,τι ξύλινο υπάρχει στο σπίτι μας και δεν το χρειαζόμαστε (παλιά έπιπλα, παλέτες, κόντρα πλακέ κτλ.). Τα συγκεκριμένα κατεργασμένα ξύλα περιέχουν χημικές ουσίες και συνθετικά υλικά, τα οποία κατά την καύση παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις, ό,τι χειρότερο για εμάς και τα παιδιά μας.
Οικολογικά καυσόξυλα
Τα λεγόμενα «οικολογικά καυσόξυλα» μπορεί να μην μας γεμίζουν το μάτι, ωστόσο είναι μια σοβαρή εναλλακτική λύση για οικονομική θέρμανση. Τα συγκεκριμένα καυσόξυλα είναι συμπιεσμένη ξυλώδης ύλη, που αποτελείται συνήθως από υπολείμματα κατεργασμένου ξύλου ή και ξύλου ανακύκλωσης. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καίγονται πολύ αργά (η καύση τους μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες), είναι ασφαλή καθώς δεν σκάνε και έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Πώς διαλέγουμε ξύλα για το τζάκιξύλαΦύλαξη-αποθήκευση
Όποιο είδος ξύλου προορίζετε για καύση πρέπει να το αποθηκεύετε με φροντίδα. Κατά προτίμηση σε μέρος στεγασμένο και με υγρασία λιγότερη από 15%, ώστε να ξεραίνεται με τον καιρό και να έχει ακόμα καλύτερη απόδοση όταν το χρησιμοποιήσετε. Για όσους δυσκολεύεστε στον αποθηκευτικό χώρο και χρησιμοποιείτε ακόμα και μπαλκόνι σας, καλό θα είναι να σκεπάσετε το σωρό των ξύλων με λινάτσα, ώστε να είναι προστατευμένα από υγρασία ή μια πιθανή βροχή.

Πηγή flowmagazine.gr