Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

. Με «βαρέλι δίχως πάτο» μοιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έλαβαν τις πρόσθετες εγγυήσεις ύψους έως 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανεβάζοντας τον δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο 9% (Core Tier 1) γι’ αυτό και μπορούν να ανακοινώσουν αποτελέσματα.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έλαβαν ήδη τις επιπρόσθετες εγγυήσεις από το ΤΧΣ, ώστε να αποκαταστήσουν τις άμεσες κεφαλαιακές τους ανάγκες (Core Tier 1) στο όριο του 9%, όπως επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές. Ωστόσο, οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι οι 4 συστημικές Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, θα χρειαστούν συνολικά 28 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, έχοντας ήδη λάβει προκαταβολή 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κοινοποιήσει στα πιστωτικά ιδρύματα το εύρος των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών που πρέπει να καλύψουν. Στο πλαίσιο συτό, η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την ΤτΕ σε €5,8δισ., σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων). Όπως υπογραμμίζεται, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο Δείκτης Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων (EBA Core Tier I) διαμορφώνεται σε 11,5% (pro-forma 1), έναντι ελαχίστου 9%. Η Εθνική εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περίπου 10 δισ. ευρω, η Alpha Bank έως 4,5 δισ. ευρώ και η Πειραιώς σχεδόν 7 δισ. ευρω.
Πηγή  http://fmvoice.eu