Για μία ακόμη φορά, η αστυνομία κατάφερε να εμφανίσει την Σύρο ένα νησί με αντι-τουριστική νοοτροπία και να κάνει πράγματα τα οποία συμβαίνουν μόνο στην αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα των Κυκλάδων και πουθενά αλλού (τουλάχιστον στο νομό μας). Ταυτόχρονα όμως, έκανε ζημιά και στην ίδια την εικόνα της χώρας, αφού στο λιμάνι της Ερμούπολης έχουν συμβεί πρωτάκουστα γεγονότα.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Εκτάκτως αφίχθη στη Σύρο περίπου στις 19:30 το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Odysey». Το πλοίο ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και πρώτος σταθμός του ήταν η Μύκονος, όμως για κακή τύχη – όπως αποδείχθηκε – των επιβατών και του πληρώματος, λόγω των ισχυρών ανέμων το πλοίο έδεσε στη Σύρο για λόγους ασφαλείας.
Τότε ξεκίνησε και η ταλαιπωρία των 400 επιβατών και των 180 μελών του πληρώματος. Κι αυτό διότι μετά από συνεννοήσεις των αρμόδιων αρχών οι οποίες κράτησαν για περισσότερο από μία ώρα, η Ασφάλεια της Σύρου ζήτησε να κάνει λεπτομερή έλεγχο των διαβατηρίων και να ελέγξει έναν προς έναν τους επιβάτες. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είχε σταλεί προς τις αρχές αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των επιβαινόντων.
Έντονη ήταν η διαμαρτυρία τόσο της πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και των επιβατών οι οποίοι ήδη είχαν υποστεί πολύωρη ταλαιπωρία από το ταξίδι, που έγινε πολύ πιο έντονη λόγω των ισχυρών ανέμων και της φουρτούνας που αντιμετώπισαν στο Αιγαίο.
Τελικά, δύο άνδρες της Ασφάλειας έφτασαν στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων περίπου στις 21:00 (1,5 ώρα μετά την άφιξη του πλοίου!) για να ξεκινήσει ο λεπτομερής έλεγχος, παρά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των επιβατών, που αποβιβάζονται ένας – ένας με ρυθμούς χελώνας. Υπολογίζεται, ότι η διαδικασία της αποβίβασης θα έχει ολοκληρωθεί μετά τις 11 το βράδυ. Δηλαδή, δύο ώρες μετά το ξεκίνημά της. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος των διαβατηρίων του πληρώματος αφού οι περισσότεροι δεν είναι Έλληνες.
Αφηνιασμένοι κατεβαίνουν οι τουρίστες από το πλοίο εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους, αφού τους αντιμετώπισαν λες και ήταν λαθρομετανάστες.
Σημειώνεται ότι σε όλα τα λιμάνι των Κυκλάδων και της χώρας γίνεται έλεγχος των διαβατηρίων των επιβατών κατά τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, αλλά όχι με τέτοια λεπτομέρεια που συνιστά μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια αυστηρότητα, Τόσα χρόνια σε Μύκονο και Σαντορίνη, ποτέ δε μας ζήτησαν κάτι τέτοιο. Και σε λιμάνια της Τουρκίας που πηγαίνουμε, που εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο «σφιχτά», δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις», μας είπε μέλος του πληρώματος του κρουαζιεροπλοίου.
πρωτη δημοσιευση Cyclades24