Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τραγικός απολογισμός



Βιβλική είναι η οικολογική καταστροφή στο νησί της Χίου. Μία τεράστια φαιά κηλίδα στο νότιο τμήμα της καταδεικνύει το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά που κατατρώει ό,τι έχει εναπομείνει για τρίτη συνεχή ημέρα.

Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας καθώς και οι τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έχει γίνει στάχτη το 40% των μαστιχόδενδρων που αποτελεί βασική και ποιοτική οικονομική δραστηριότητα στο νησί.

Περί τα 75.000 στρέμματα δάσους, χορτολειβαδικής έκτασης και καλλιεργήσιμης γης παραδόθηκαν στις φλόγες. Το φυσικό περιβάλλον γύρω από τους σπάνιους μεσαιωνικούς οικισμούς του νησιού, τα Πυργί και τα Μεστά, καταστράφηκε.

Είναι η τρίτη ημέρα που η πυρκαγιά μαίνεται κυρίως, όσον αφορά το βόρειο μέτωπό της. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι διευκολύνουν το καταστροφικό της έργο και αναζωπυρώνουν τις εστίες φωτιάς. Πυροσβέστες, στρατιωτικές δυνάμεις, κάτοικοι ακόμη και κυνηγοί που βρίσκονται στη Χίο, λόγω της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου δίνουν την μάχη που τελικά αποδείχτηκε άνιση. Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς και μετά από αντιδράσεις των κατοίκων δόθηκε εντολή από τον Δασάρχη για απαγόρευση του κυνηγιού στο νησί από σήμερα μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Μέσα για την πυρόσβεση έφθασαν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αποδείχθηκαν ανίσχυρα λόγω των ανέμων και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν κατά την διαδικασία υδροληψίας, λόγω της θαλασσοταραχής και των ριπών του ανέμου. Έτσι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δρα από αέρος σχεδόν αποκλειστικά με ελικόπτερα.

Τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για ολιγωρία της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Την πραγματικότητα, ωστόσο, αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Ευτυχώς που δεν κάηκαν οικισμοί και δεν θρηνήθηκαν θύματα.


Ενδιάφερον προκαλούν οι δηλώσεις του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη ο οποίος κατήγγειλε ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων λόγω της έλλειψης καυσίμων.


Για μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στο νησί κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Χίου, Παντελής Στεφάνου.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Μονίαρος Ευθύμης, τόνισε καταρχήν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να γίνει κάποιος απολογισμός για το μέγεθος της ζημίας των παραγωγών, καθώς προέχει να κατασβεστεί η φωτιά. Ωσόσο, μιλώντας στη zougla.gr, τόνισε πως από τους 20 συνολικά συνεταιρισμούς που απαρτίζουν την ένωση, οι 11 έχουν πληγεί από το μένος της φωτιάς. Παράλληλα, επεσήμανε πως το 80% της μαστιχοπαραγωγής είναι εξαγώγιμο, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες όχι μόνο στην οικονομία του νησιού, αλλά και πανελλαδικά. Επίσης, ανέφερε πως ήδη η Ένωση έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ για την ταχεία κίνηση των διαδικασιών καταμέτρησης των ζημιών και των αποζημιώσεων.